LABORATEGI ESPERIENTZIAK
LISERIKETA APARATUAREKIN ERLAZIONATUTAKO ESPERIENTZIAK
GLUZIDOAK,
LIPIDOAK ETA PROTEINAK AURKITZEN
Jaten ditugun elikagaien osagaiak aurkitzea,
kualitatiboki, froga desberdinak erabilita egin dezakegu laborategian. Egin
beharreko frogak oso errazak izan daitezke:
Nola
topatu gluzidoak:
Gluzidoen presentzia identifikatzea erreza da
baina kontuan hartu behar dugu zein gluzido mota identifikatu behar dugun,
metodo bat edo beste bat erabiltzeko:
-
Gluzido konplexuak
identifikatzeko:
o
patata, arroza, ogi pusketatxo
bat, babarrunak, dilistak… ekarri.
o
Patata erditik moztu eta
ekarritako beste elikagaiekin, banan – banan ez nahasteko elikagai motak, mortairuan
pixkat bat txikitzen saiatu.
o
Mota bakoitzeko elikagaia saiodi
tentegailuan ipinitako saiodietan jar ezazu, eta saiodi bakoitzean bota ezazu
ura saiodiaren erdia, gutxi gora behera, beteta egon arte. Nahas ezazu
lortutakoa. Guzti hau egin baino lehenago saiodi batean ura bakarrik jarriko
duzu. Honi ere lugol tantak bota, jakiteko almidoirik ez dagoenean zein korore
hartzen duen lugolak.
o
Tanta kontagailuarekin kasu
bakoitzean bota itzazu gainean Lugol disoluzioaren edo Iodo disoluzioaren tanta
batzuk gainean.
o
Konproba ezazu zein kolore hartzen
duen saiodi bakoitzak eta horren arabera sailkatu elikagaiak almidoia dutenak
eta ez dutenak.Era berean jar ezazu erabilitako material bakoitzaren izena
aldamenean.
-
Gluzido soilak identifikatzeko:
o
Ekarritako fruten zuku pixkat bat
aterako dugu (mahatsa, laranja, mandarina…) eta saiodi batean jarriko dugu, ur
pixkat batekin, saiodi erdia bete arte. Saiodi tentegailuan jarriko ditugu eta
Gainean Fehling likorearen tanta bazuk botako ditugu. Oso urdin argia den
erreaktibo horrek, berotu eta zapore gozoko zenbait gluzidorekin nahastean, adreilu
gorriaren koloreko prezipitatu bat sortuko du.
o
Marraz
ezazu egindako esperientziaren emaitza, erabilitako materialaren izena jarrita,
noski.
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina